úterý 27. listopadu 2012

Silikony v kosmetice?

"Silikon se velmi často přidává  do kondicionéru"




Nedávno jsem se zamyslela nad docela zásadní věcí. Co jsou to silikony v kosmetice.  Jaký vliv mají na naše zdraví?  To vše Vám zde uvedu.

Silikony


Jistě všichni znáte pojem „silikon“, ať už ze sálů plastických chirurgů nebo z prodejny pro domácí kutily. Co ovšem je přesně ten silikon?

Všechny názvy které obsahují koncovku –icone nebo –icon jsou silikony (př. Dimethicone, Cetyl Dimethicone Copolyol, Polymethicone a další. Jsou stálé a proto nejsou tolik mastné- nezanechávají na naši pleti mastnotu a rychle se vstřebávají. Co se týče šamponu, poskytují nám ten známý efekt "zářící barvy" a naše vlasy se tak lesknou.




Čím nahradit silikony?


Například přírodní kosmetikou, která silikony nahrazuje jobovým olejem. Skvělou verzí bez silikonu je šampon Pure Fresh od Balei, který neobsahuje ŽÁDNÉ silikony.




Problém?



hlediska lidského zdraví a přírodního prostředí zde převažují nevýhody. 

Silikony jsou našemu tělu naprosto cizí, nedokáže je nijak odbourat. V tomto ohledu představují ekvivalent křemene, který bychom si také asi do pokožky nevtírali. Silikony zůstávají na pokožce velmi dlouhou dobu, postupně ji zanášejí a pleť pomalu přestává vytvářet vlastní tukovou vrstvu. Stává se suchou a my musíme silikony používat stále dokola. O to přece výrobcům jde. Navíc jejich výroba je všechno, jenom ne ekologická 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat